OUR BLOG

06 Apr 2017

Zondag wordt het kneiterlekker weer en daarom moet je op deze plekken brunchen en bier drinken

Ok, vandaag gaan we nog even huilend Netflix kijken op de bank, maar zondag is het feesten geblazen. De weergoden hadden bedacht dat het wel weer eens 20 (!) graden mocht worden, dus het is tijd om in je korte broek op de leukste plekken van Amsterdam jezelf vol te gaan vreten en bier te drinken. Waar dat allemaal gaat gebeuren? Hier natuurlijk:

Oostpoort

Dat Oostpoort transformeert maar en transformeert maar. Ooit was Oostpoort niet meer dan de Albert Heijn, een lugubere hamburgertent en het Sportfondsenbad, maar heel stiekem wordt ook dit stukje Amsterdam volgestouwd met authentieke toptenten.

Baut Paradijs Paradijsplein 1

Als de mannen achter BAUT zich willen associëren met een bepaalde plek, dan kun je er de donder op zeggen dat het binnen de kortste keren booming business is daar. Hier wordt niet geklaagd, want een landbroodje steak tartaar gaat er natuurlijk altijd wel in. En eerlijk is eerlijk, zelfs de rode quinoa salade op de kaart blijft lonken (hallo jalapeñocrème).

Brouwerij Poesiat & Kater Polderweg 648

Als je het goed doet, dan rol je na je bezoekje aan BAUT Paradijs meteen door naar een paar meter verderop, want daar ligt Poesiat en Kater. Nu denk je van een brouwerij misschien niet: “Nou, daar ga ik eens even van God los op alle culinaire hoogstandjes die ze op de kaart hebben staan”, maar met alle lekkere hapjes, brunchgerechten en dineropties, wordt dat allemaal toch wel erg aanlokkelijk. Een dikke plus zijn de biersuggesties bij (bijna) elk gerecht op het menu. Hoef je lekker zelf niet na te denken, vet gemakkelijk.

Wibautstraat

Waarom een hele sectie voor de Wibautstraat? Nou, ga er anders eens zelf heen en kom dan bij me terug. Doe je toch niet, dus ik kan je maar net zo goed gaan overtuigen met de volgende voortreffelijke hotspots:

Volkshotel Wibautstraat 150

Vind je ronkende motoren interessant, dan zou ik zeker beneden blijven en je speciaalbiertje voor de entree van ’t Volkshotel opdrinken. Je kan in principe ook naar boven gaan en in de volle zon genieten van het uitzicht dat zowat heel de stad beslaat, maar doe lekker wat je zelf wil. Als quinoakut kun je beter thuisblijven, want de kroketten, pizza’s en flammkuchen vliegen je om de oren. Niet heel problematisch op de zondagmiddag wat mij betreft.

The Pool Wibautstraat 131

Goed voor een paar lekkere steenoven pizza’s, maar ik zou gaan voor een selectie van de ‘small plates’ (doe gewoon allemaal, man). On the side neem je natuurlijk een van de originele killercocktails. Werk je dat allemaal op het gigantische terras naar binnen, dan zit je als je geluk hebt in een gezellig strandstoeltje, dus als je je ogen sluit, kun je zondag net doen alsof je half lam als een dikke, witte Engelsman in Almeria aan de Middellandse Zee zit.

The breakfast club Wibautstraat 56

Ben je niet zo van de massale terrassen? Dan is Breakfast Club Wibaut een ideale locatie om warm te draaien voor de rest van de zondagmiddag. Heerlijke ontbijtjes met urban invloeden en voor de ekte ekte ook gewoon een mimosa of een solletje.

Oost

We blijven nog even in Oosterse sferen, want jonge, wat is daar toch allemaal aan de hand? Ik zou maar niet met mijn ogen knipperen als ik jou was, want voor je het weet is er weer een nieuwe tent uit de grond gestampt. En of ze nou oud of nieuw zijn; deze horecagelegenheden blijven lekker:

Bar Botanique Eerste van Swindenstraat 581

Het zogenoemde Oostkartel krijgt eigenlijk al genoeg aandacht, maar het prachtige interieur en de knaller van een terras zorgt ervoor dat dit toch een behoorlijk relaxte plek is voor (in elk geval een gedeelte van) je zondagmiddag. Qua versnaperingen kom je waarschijnlijk ook wel goed aan je trekken; vooral de broodjes spatten van de kaart af. Mocht je behoefte aan wat langer zon en een iets exotischer menu, dan is Louie Louie ook nog een optie. Ik ben voornamelijk onder de indruk van alle Zuid-Amerikaans getinte eieren op de kaart.

Eastside Sumatrastraat 47

Een beetje verstopt zitten ze wel, de mensen van Eastside. De pancakes en de waffles die je vindt als je de pelgrimstocht hebt afgelegd, zijn het echter waard. Kijk eens wat verder dan de Basquiats en de Woodbury’s, begeef jezelf in de krochten van Oost en laat je in de watten leggen door de chille bediening. Oh, en buiten hoor je er niet echt veel van, maar de muziekjes die ze binnen net iets te hard draaien voor je 80-jarige oma zijn ook wel redelijk om van te smullen. Kortom: een heerlijke tent met nog heerlijkere ‘All American’ traktaties.

De vergulden eenhoorn Ringdijk 58

Kijk, misschien moet je even wennen aan de 100.000 kinderen die er rondrennen, maar als je eenmaal doof bent van het gekrijs en je andere zintuigen (je ogen, ja) het over gaan nemen, kun je maar beter gaan genieten van hoe prachtig deze locatie wel niet is. Het terras met ruime picknickbanken is enorm en als de avond valt, wordt je betoverd door alle gekleurde lampjes die er hangen. Mocht het nu ineens trouwens superkoud worden en met bakken uit de hemel vallen zondag (NEE!) dan kun je nog altijd met 15 anderen binnen op het bankje bij de super knusse open haard gaan zitten.

De Pijp

Ja, in mijn wereld is de Pijp aardig onbekend terrein, maar er zijn een aantal plekjes, waarvan ik zeker weet dat je er alleen maar blij van kan worden en dit is er één van:

Gs Ferdinand Bolstraat 158

Vergeet bier (wel moeilijk, maarja) en ga één van de 15 (!) bloody mary’s drinken bij G’s. Of een pitcher. Je hebt gewoon een hele zware week gehad, dus dat is heus wel verdiend. Als je geen tomatensap lust, heb je trouwens pech. Oh nee, grapje, er staan nog zo’n duizend andere cocktails op de kaart. Voor het geval je honger krijgt, heb je op zich niet een heel groot probleem, want het menu staat vol met een triljoen soorten eieren en allemaal brunchitems met een spreekwoordelijk Amerikaans sausje.

Noord

Waarom je van je luie reet af moet komen en heel even de moeite moet nemen jezelf op de pont te gooien om vervolgens de rest van de dag niet meer terug te komen? Daarom:

Pllek TT Neveritaweg 59

Ja, hoi, afgezaagd, maar hoe lekker is het bij Pllek als het mooi weer is? Je zit met je plaat in de volle zon en er is ook nog een beetje IJ-water in de buurt, dus dan is het gewoon zomer, toch? En qua bierkeuze op de kaart heb je ook niet echt iets te klagen, ook al ben je Hollander. Verder vet veel broodjes en gebak op de kaart, dus als je een beetje normaal bent, is het helemaal niet zo’n gek idee om hier zondag even langs te gaan.

Oedipus Taproom Gedempt Hamerkanaal 85

Hallo, als er één plek is waar je deze zondag moet zijn voor een terras met zon en frisse bieren is het wel de Oedipus brouwerij. Net over ’t IJ zit een loods met allemaal hipsteritems (ik vraag me regelmatig af waarom die wasmachine niet in het magazijn kan staan), maar boeien, ze hebben ook super chille banken met plek uit de wind en ín de zon. Het grootste voordeel zit ‘m trouwens niet in de setting, maar in de drankcollectie. Alle Oedipus bieren op tap geschonken in fluitjes in plaats van op fles, zodat je gewoon alles kan proeven in hoeveelheden waarbij je niet meteen het buitendek van de Buikslotermeerpont onderkotst. Wat wil een mens nog meer? Nee, niks nee.

Waarschijnlijk heb je nu zoiets van “Ok, vet man, maar ik ga gewoon naar mijn eigen lievelingsplek, namelijk: Hanneke’s Boom”. Ook prima, maar niet morgen zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb.

KUSJES

copycat

Write a Reply or Comment